dilluns, 15 de febrer del 2010

L'esquerra abertzale decideix renunciar a la violència


L'esquerra abertzale s'ha reunit aquest cap de setmana per concloure el debat intern que s'ha anat produint en els darrers mesos. Les bases han acabat ratificant la resolució 'Zutik Euskal Herria' en què aposten pel procés democràtic i reiteren el seu compromís amb l'ús de les vies i mitjans polítics i democràtics advocant per l'acumulació de forces, en el que significa, a la pràctica, la renúncia política a la violència. En aquest sentit, fan una crida a les forces 'progressistes, democràtiques i populars' perquè uneixin esforços per convertir el procés en irreversible.


L'esquerra abertzale ha reunit aquest cap de setmana a les assemblees territorials d'Àlaba, Biscaia, Guipúscoa i Nafarroa, prop de 600 militants independentistes en representació dels més de 270 pobles en els quals ha dut a terme el seu procés de debat al llarg dels últims mesos. Mitjançant aquestes assemblees l'Esquerra ha donat per conclòs el debat en el qual ha definit i decidit la seva estratègia política.

En aquestes trobades la militància ha analitzat la situació política d'Euskal Herria i s'ha valorat el procés de debat després del qual s'ha definit la planificació política d'EA per al 2010. També, les assemblees han ratificat la resolució 'Zutik Euskal Herria', que recull les conclusions del debat i l'aposta política de l'esquerra abertzale.

Els continguts més destacables d'aquesta resolució són que la fase política a la qual es dirigeix Euskal Herria és la de canvi polític, per mitjà del 'Procés Democràtic'. És a dir, 'una vegada creades les condicions del canvi, arriba l'hora de realitzar-lo'. Per tant, l'objectiu d'aquesta fase és portar a terme aquest canvi polític, 'assolint el marc democràtic que ofereixi les suficients bases perquè tots els projectes polítics siguin defensables i materializables en el nostre país', apunten, afegint que 'arribant així una pau estable i duradora per a Euskal Herria'. Assumir l'aposta de materialitzar-lo 'ha exigit i exigeix canvis també en nosaltres mateixos'.

Constaten l'oportunitat d'un 'canvi polític veritable', de superar el cicle actual i obrir-ne 'un altre de democràtic', es troba 'oberta de bat a bat'. Per tant, 'ara el desafiament' consisteix en 'creuar aquesta porta oberta després de dècades de lluita i treball i efectuar el canvi polític'. 'Hi ha suficients condicions polítiques i socials per a això', defensen.

També, reiteren el seu compromís amb l'ús de vies i mitjans 'exclusivament polítics i democràtics'. Són aquests mitjans 'els que fan possible la necessària activació popular i la unitat d'acció de les forces democràtiques i progressistes del país, garantia, motor i eix de tracció de l'obertura i avanç del Procés Democràtic', argumenten. Així mateix, afirmen que ha de ser un 'Procés Democràtic que ha de desenvolupar-se en absència total de violència i sense ingerències, regint-se el diàleg i la negociació entre les forces polítiques pels principis del senador Mitchell'.
.