diumenge, 14 de juny del 2009

Sils sega el canyís de la séquia dels estanys per netejar-la aquest agost

Foto: Bloc de l'Estany de Sils, dies abans de l'actuació






ICV denuncia que això es realitzi en un espai protegit en l'època de reproducció i nidificació


SILS MARTÍ SANTIAGO
Membres de la brigada municipal treballaven dimecres, 10 de juny, en la sega d'una part del canyís que hi ha a la séquia que voreja el PEIN dels Estanys de Sils per preparar la neteja que l'Agència Catalana de l'Aigua realitzarà el proper mes d'agost.
L'agrupació local d'ICV ha denunciat aquest fet perquè considera que afecta directament a l'espai protegit i és una actuació "fora de tota lògica". De fet, el portaveu dels ecosocialistes silencs, Albert Miralles, considera una "manca de respecte a l'entorn natural" els treballs de dalla duts a terme. Apunta que el canyís, en aquest temps, és necessari per "rebre la nidificació de les aus" i també té una funció "de filtre i regenerador de les aigües de la séquia". Considera, a més, que és un element de dissuasió d'animals depredadors, "com per exemple els gossos", que podrien menjar-se els pollets o altres espècies.
L'alcalde de la població, Martí Nogué (IdS), assegura que aquests treballs estan acordats amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). "Està previst que l'1 d'agost es netegi la séquia", afirma Nogué. Explica que la sega del canyís es produeix perquè els operaris de l'ACA puguin treure les tortugues que habiten en aquest medi i procedir al drenatge de l'aigua. L'actuació anirà encaminada a netejar els sediments que s'han dipositat al reg al llarg dels 21 anys que no s'ha netejat. Un cop finalitzat el drenatge es retornaran els quelonis a l'aigua.
Nogué considera injustificades les crítiques a aquesta actuació, doncs diu que actualment "hi ha perill que s'inundi una part de Sils, com va passar fa més de 20 anys", si es produeixen pluges intenses. "S'ha de preservar tot, però primer la integritat física de les persones", matisa.
El batlle exposa que aquests treballs de sega no s'aniran repetint anualment, sinó que responen exclusivament al pacte establert amb l'ACA per sanejar la séquia. En un principi, el drenatge de l'aigua s'havia d'haver realitzat l'estiu de 2007 però va haver-se de realitzar un estudi tècnic sobre la profunditat de l'espai i el volum de sediments que hi havia. Això va endarrerir un any els treballs que, finalment, tampoc van poder-se realitzar el 2008. És per això que ara es duran a terme amb la intenció de deixar solucionat el problema. Fins i tot, el colector que recull les aigües pluvials està afectat pels pòsits assentats al reg.
Malgrat tot, els ecosocialistes consideren que aquest any està resultant nefast per a la reproducció dels ocells aquàtics a l'estany. Subscriuen que la tallada de canyís haurà destruït nius i refugis de fauna i fet desaparèixer "una zona de refugi i alimentació per al proper hiver" d'algunes espècies que habiten en aquest ecosistema.
Per als representants d'ICV, aquesta sega atempta contra el funcionament de l'ecosistema perquè n'altera els processos naturals que s'hi generen. A més, convenen en afirmar que s'ha de treballar en reforçar els valors d'aquest espai natural pel que fa a la fauna i la flora, així com també des d'un punt de vista cultural.
.
Font: Diari de Girona. Més informació Bloc de lEstany de Sils de l'Alfons Delgado-Garcia, La Veu de Sils i Sils, com més serem...


.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Que digan quien a sido quien a dado la Orden de este holocausto para la Fauna de Sils.

Seguramente que a sido el Joan Cot acostumbrado Aniquilar Perdices

Este que las cria para que otros las maten.

Es un amante de la Fauna de Sils.

A parte de BOMBERO.

Anònim ha dit...

Que digan quien a sido quien a dado la Orden de este holocausto para la Fauna de Sils.

Seguramente que a sido el Joan Cot acostumbrado Aniquilar Perdices

Este que las cria para que otros las maten.

Es un amante de la Fauna de Sils.

A parte de BOMBERO.

Anònim ha dit...

És veritat que es va rebre als agents rural que van anar a inspeccionar els fets amb frases com "aquí no vingueu a tocar els collons"?

És veritat que alts càrrecs de l'ajuntament afirmen que prefereixen pagar multes però continuar fent el que "ens sorti dels ous"?
En tot cas, ho pagaran de les seves butxaques o ho pagarà el poble?

Caciquisme a Sils.

Anònim ha dit...

Que denuncien al señor Joan Cot a medio ambiente por que el es el verdadero culpable.

Que dimita una persona como esta no puede estar al frente del Ayuntamiento de Sils.

Joan Cot dimisiónnnnnnnnnnnnnn.