L'editorial conjunt de dotze diaris sobre el retard del Tribunal Constitucional per dictar "la sentència de l'Estatut" ha provocat un moviment a la xarxa catalana que els sismògrafs com Nielsen detecten. La menció de l'editorial conjunt ha significat en un moment de la jornada el 0,05% de tots els apunts publicats en blogs arreu del món. El terme "Estatut" també ha vist multiplicada la seva presència a la xarxa gràcies a la conversa que hi té lloc. A La tafanera, per exemple, ha sigut una bona estona la notícia més llegida i una notícia sobre la mateixa qüestió a Menéame es trobava entre les deu més llegides a primera hora de la tarda.
Dos bloguistes reconeguts en entorns politics, José Rodriguez i Ruben Novoa, amb posicions diferents, han encetat de bon matí una campanya conjunta que demanava als blogs catalans que incloguessin el text de l'editorial.
Així ho han fet el mateix president del Parlament, Ernest Benach, el diputat socialista Miquel Iceta o Carles Puigdemont, de CiU.
La campanya ha tingut ressò més enllà dels blogs personals dels polítics, que en general no hi han reaccionat.
A les set del vespre, Rodriguez ha llistat més de vuitanta blogs de temàtica molt diversa que participen a la campanya mentre que Novoa anuncia que n'hi ha prop de 200, tot i que encara no n'ha publicat la llista.
Twitter i Facebook
La campanya s'ha expandit des de Twitter, gràcies a l'ús de les etiquetes #estatut i #dignitat, i, de fet, seguir els comptes a Twitter de Rodríguez i Novoa era la millor manera d'estar-ne al cas.
Per la seva banda, el periodista Albert Muñoz ha iniciat una acció per captar suports a la xarxa social Facebook que a mitja tarda no havia aplegat gaire més d'un centenar d'adhesions, una xifra encara baixa si es compara amb altres iniciatives empreses recentment.
En canvi, un grup creat també a Facebook, sota el nom "La dignitat de Catalunya", és a punt d'aconseguir el miler de seguidors.
L'editorial conjunt també ha trobat adhesions més enllà de Catalunya, amb les reaccions del ciberactivista madrileny César Calderon i del periodista Ignacio Escolar, a més d'ecos a Galícia i el País Basc. A més, un bloguista ha decidit posar a l'abast una traducció a l'anglès del text.
Crítica i debat
La majoria dels mitjans de comunicació digitals que no depenen d'un mitjà imprès no han participat en aquesta iniciativa en part perquè molts no disposen d'un espai qualificat com a editorial. D'altres s'hi van afegir després, com Crònica.cat.
A Vilaweb, on sí que existeix aquesta peça, firmada per Vicent Partal, es fa referència al fet que el text provingui d'"els vells diaris de paper" i s'acaba assegurant que "som molts ja els què no tenim interès en defensar aquell estatut, ni creguem que l'autonomia siga la solució, ni estem disposats a confondre la defensa de la dignitat amb la defensa d'aquell text".
Des de Vilaweb s'ha pogut seguir un debat en directe amb l'eina Cover-it-Live que ha tingut desenes de participants.
Font: 3cat24.cat
Més: La dignitat de Catalunya
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada