dilluns, 22 de desembre del 2008

ESCRIT AL QUADERN DE SILS: "SUPERMERCAT O NYAP ?"


Amb el vistiplau dels tècnics municipals i dels polítics locals que tenen responsabilitat de govern en l’Ajuntament del nostre poble, s’està construint una nau industrial per a una activitat d’autoservei amb aparcament exterior, a la parcel·la situada entre els carrers Països Catalans, Bastiments i Avinguda de la Selva de Sils.

D’entrada, observem com estan aixecant un edifici que sembla més propi d’un polígon industrial que no d’un poble com Sils. Com a prova, podem fixar-nos en el mur sense portes, finestres ni altres elements que limita amb el carrer dels Països Catalans.

Sempre a demanda dels veïns, no perquè se’ls hagi convocat ni tingut en compte, s’han fet dues reunions on tant l’arquitecte municipal com el senyor alcalde han afirmat la legalitat de l’obra que s’està executant, negant que ells poguessin negociar o parlar res amb l’empresa per millorar aspectes com ara distàncies entre façana i vorera, alçades, materials constructius, sortides dels
vehicles per determinat carrer, etc. La llei és la llei i no hi ha res a negociar, se’ns va dir: L’empresa constructora té tots els drets. Recordem que el nostre alcalde és també responsable de l’àrea d’urbanisme i president de la junta de govern local de 3 de març de 2008 que va atorgar la llicència d’obres 2008/30 a FONCIE SL.

Malgrat que se’ns ha dit que tot és legal, tenim els nostres dubtes, justament llegint les normes subsidiàries de planejament que regulen la parcel·la. Aquestes normes obliguen l’Ajuntament a fer un estudi de detall del solar, abans de donar cap llicència d’obra major. Aquestes normes estableixen que a la parcel·la es podran construir habitatges o “vivendes amb tolerància comercial”, “plantes baixes destinades exclusivament a botigues comercials” i “planta pis d´ús residencial”.

No entenem com a partir d’aquestes normes es pot construir una gran nau industrial que allotjarà una única gran superfície comercial (un supermercat Consum Basic). Tenim dret, com a ciutadanes i ciutadans, a tenir els nostres dubtes, molt raonables.

D’acord amb la llicència d’obra major aprovada, el carrer Bastiments, un carrer del barri residencial de Can Cabirol de Sils, amb cases unifamiliars de veïns, es veurà radicalment
transformat, amb greus perjudicis pels veïns i veïnes, per aquests motius:

a. L’existència d’un moll de càrrega i descàrrega situat a la part del darrera del supermercat que s’està construint, enganxat a la vorera del carrer Bastiments. El carrer es convertirà en zona de circulació i maniobra de camions i altres vehicles de serveis.

b. A més, tots els vehicles dels clients del centre comercial sortiran pel carrer Bastiments, quan hi havia altres opcions de sortida per altres carrers que envolten la parcel·la.

c. No ens oblidem del soroll provocat per camions i furgonetes de mercaderies i serveis, pel trànsit de sortida dels clients, pels compressors i aparells d’aire condicionat situats en la planta alta de l’edifici de dues plantes construït al davant de les cases dels veïns. Tot sembla incompatible amb la consideració del carrer Bastiments com a “zona de sensibilitat acústica alta”, amb cases on viuen, descansen i dormen nens i adults.

d. Alguns punts de la façana de l’edifici que s’està construint estan a zero centímetres d’una vorera de 1,30 metres. Els veïns ja tenen, a l’altre costat del carrer, un llarg i angoixant mur de 7 o 8 metres d’alt, sense finestres ni altres elements, que projecta una llarga ombra sobre carrer i cases.”

No estem en contra que es creï una zona comercial en aquesta àrea, però hi havia moltes altres possibilitats i no aquesta aberració. A més de la lletjor que suposa aquest nau industrial al mig del teixit urbà de Sils, no és cap exageració pensar que han convertit el nostre carrer Bastiments en el pati del darrera del negoci del supermercat.

ANNA MARTÍN I WENDY GONZÀLEZ
.