dijous, 24 de juliol del 2008

ELS ESTANYS DE SILS: SI ELS ESTIMEM, HEM DE DEFENSAR-LOS



Parem atenció, els estanys poden acabar convertits en un encreuament de molts trànsits, en un lloc exposat a molts riscos que acabin causant un impacte molt negatiu en aquest paratge tan ric en biodiversitat. Aquests són alguns dels riscos. Aconseguirem evitar-los?


Una carretera. La futura variant de Santa Coloma de Farners a Maçanet, dibuixada com a projecte pel Departament de Carreteres de la Generalitat, passa per sobre i per entremig dels estanys. Segons la nostra opinió, ens hem d’oposar resoltament a aquesta possibilitat i a qualsevol altra que passi per la zona protegida dels estanys.


Una nova línia de mitjana tensió, que sortiria de la subestació de la MAT de Riudarenes cap a la costa. Esta dibuixada en un projecte del Departament respectiu just per sobre dels estanys. Aquesta notícia ja va sortir en premsa i és un tema pendent de resolució.


Un gasoducte, una canonada de conducció de gas (un projecte que travessarà Europa i unirà el gas d’Algèria amb l’Europa de l’est) que transcorre paral·lela a l’autopista. En arribar al terme municipal de Sils, es desvia i té previst el seu traçat dos metres per sota del nivell del terra, però per la meitat dels estanys. L’Ajuntament ha fet al·legacions proposant un altre traçat. Esperem que s’eviti l’encreuament pels estanys.


Una ronda. En el POUM s’ha dibuixat una ronda que uniria el carrer dels Estanys, passant per sota del barri de l’Església, enllaçant amb l’altre costat de la via del tren amb un nou pont. Això aproparia perillosament el trànsit rodat a la zona de protecció dels estanys, pràcticament el fi caria dins, i per molt que es vulgui presentar el tema com una via per a cotxes, bicis, vianants, no deixa de ser en el projecte una ronda per absorbir el trànsit que avui circula pel centre del poble. Per acabar aquest petit repàs queden dues cosetes.


Una ampliació de la zona de serveis en el Sorrer, al lateral de la N-II que ara s’està desdoblant. És una zona d’infl uència directa de la zona protegida dels estanys i considerem que aquesta zona també ha d’estar protegida.


El projecte del polígon industrial de Massabé, aprovat en el seu dia per la majoria absoluta municipal de CiU i ràpidament aprovat per Urbanisme, llavors també gestionat per CiU. Aquest polígon de 25 ha limita pràcticament amb la zona protegida. Resumint, els estanys envoltats per una zona de serveis, un polígon industrial, una ronda i travessats per una línia elèctrica, un gasoducte, una carretera i... Deixem-ho aquí. Això és protecció de la biodiversitat? Que es malmetin o es mantinguin els estanys depèn de nosaltres, de cadascuna de les persones de Sils. Si de veritat estimem els estanys, hem d’estar vigilants i disposats/ades a defensar-los.

Albert Miralles Güell i Cristina Simó Alcaraz,
ICV-EUiA-EPM

Font: Article del Grup Municipal D'ICV a Sils als Quaderns
.