dimecres, 4 de març del 2009

PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA


MOCIO ICV-EUiA-EPMEN SUPORT DEL MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS


Exposició de motius.


Els grups de Cultura Popular i Tradicional relacionats amb l’us del foc i materials pirotècnics, estan promovent accions de suport al següent manifest:


“L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.


Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterials de la cultura Catalana. Avui és mante viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de Diables, besties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.


Per tot això, demanem:


Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.”L’ajuntament de SILS aprova la següent resolució.


ACORDS


1 Donar suport i adherir-se al manifest, sol•licitant al govern de la Generalitat de Catalunya i al Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.”


2 Trametre aquest acord, per tal que en tinguin coneixement a les següents institucions i entitats:


Presidència de la Generalitat de Catalunya


Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya


Delegació del govern a Catalunya


Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (Plaça de Dalt, 10, 43365 – Alforja – junta@diables.cat


Publicacio a la WEB municipal.Febrer de 2009.


.