dilluns, 31 de desembre del 2007

La pujada de preus públics posa en risc l'objectiu d'IPC del 2008

COST L'any comença amb forts augments en els serveis bàsics, per damunt de la inflació FACTURES La llum, l'aigua i el telèfon s'apujaran entre un 2% i un 4%, mentre que la bombona de butà serà un 5,3% més cara


L'inici de l'any és sinònim de pujades dels preus, i els serveis bàsics no en són una excepció. Així, les properes factures del gas, de l'aigua, de la llum i del telèfon que es rebin s'hauran encarit entre un 2% i un 3% aproximadament. I n'hi ha més: els transports públics de Barcelona i àrea metropolitana i la Renfe apugen les tarifes un mínim del 4%, molt a prop de la inflació del mes de novembre, l'última disponible.
Gairebé tots aquests encariments, que s'apliquen amb el canvi d'any, són tarifes públiques decretades per les autoritats municipals, autonòmiques o centrals. D'aquesta manera, l'administració no compleix la seva recomanació al sector privat de moderació en els preus i posa en risc el seu objectiu d'inflació per al 2008, situat en el 2%.
El gas, el que més
Entre els serveis bàsics, el gas és el que més s'encarirà a partir de demà i, de fet, és l'únic que ho farà més que l'IPC real del 2007, que és del 4,2% al mes de novembre. Així, la factura per consum domèstic s'apujarà un 4,84%, mentre que les petites i mitjanes empreses (pimes) pagaran un 4,4% més. Les grans empreses, en canvi, se salvaran d'alces per sobre de l'IPC, ja que pagaran un 4,1% més. La bombona de gas butà serà un 5,29% més cara, fins als 12,94 euros.



Font: Avui 31.12.2007