dijous, 15 de gener del 2009

Plens municials, Nyaps, estudis de detall i temeritats

EL TSJC ANULA L’ESTUDI DE DETALL QUE PRETENIA LA IMPLANTACIÓ D’UNA GRAN SUPERFÍCIE COMERCIAL A LA CLOSA DE L’ÀNGEL

La sala contenciós-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul de ple dret l’acord del plenari de l’Ajuntament de Puigcerdà de data 11 d’agost de 2006, durant el qual es va aprovar l’estudi de detall que pretenia canviar la proporció entre sostre residencial i comercial del sector de La Closa de l’Àngel per permetre la implantació d’una gran superfície comercial en aquesta zona de Puigcerdà.

L’equip de govern de Puigcerdà (ERC-PSC) havia intentat per diferents vies possibilitar la implantació d’un nou hipermercat a Puigcerdà. Amb aquest objectiu va modificar el pla parcial de La Closa de l’Àngel, modificació que va ser suspesa judicialment i posteriorment declarada nul·la per una sentència de març de 2007 de la jurisdicció contenciós-administrativa.
Va ser llavors quan l’equip de govern va decidir fer un estudi de detall amb la mateixa finalitat. La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona va mostrar-se contrària a la modificació d’usos que pretenia l’equip de govern mitjançant l’aprovació d’aquest estudi de detall. Els Serveis Jurídics de la Diputació de Girona també van emetre un informe on deien que “l’acord municipal d’11/08/2006 està mancat del suport legal indispensable per assolir validesa jurídica i no compta amb arguments jurídics mínimament sòlids”, i avisava fins i tot “d’una hipòtetica condemna en costes a l’Ajuntament”. I ja amb anterioritat, el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat havia fet un altre informe desfavorable a les pretensions de l’equip de govern puigcerdanès.

Malgrat això, l’equip de govern va decidir aprovar l’estudi de detall amb els vots a favor d’ERC i PSC i el vot en contra del grup municipal de Convergència i Unió. El posicionament contrari del grup de CiU es basava en els següents arguments:
* Que els estudis de detall havien desaparegut de la nova Llei d’Urbanisme i que només podien existir de manera transitòria en els municipis que no tinguessin aprovat un pla d’ordenació urbanística, però Puigcerdà sí que en tenia.
* Que els estudis de detall només permetien ordenar volums i alinear rasants, però no fer un canvi d’usos urbanístics (en aquest cas, es pretenia reduir la superfície d’ús residencial i augmentar la superfície d’ús comercial).
* Que amb una figura de planejament urbanístic inferior (un estudi de detall és inferior jeràrquicament a una modificació puntual d’un pla parcial) es modifiqués la proporció entre sostre residencial i comercial, quan la modificació de pla parcial aprovada per l’equip de govern amb la mateixa finalitat havia estat suspesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
* Que la zona de la Closa de l’Àngel es va declarar sector d’urbanització prioritària degut al seu ús principal de caràcter residencial, amb l’objectiu d’oferir sòl residencial davant la demanda creixent al municipi, i que aquesta modificació que pretenia l’equip de govern contravenia aquest objectiu.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que “s’aprecia temeritat en l’actuació de l’Ajuntament”, ja que considera que “era patent la nul·litat de l’estudi de detall”, i per això el condemna també a pagar les costes (…)
dissabte, setembre 20, 2008

Font:http://ciupuigcerda.blogspot.com/2008/09/el-tsjc-anula-lestudi-de-detall-que.html

Comentaris a: Supermercat.
.