divendres, 4 de gener del 2008

La inflació es dispara

RÈCORD · És la més alta dels últims 12 anys i comportarà revisar els salaris del 75,7% dels treballadors

Més atur i preus disparats

PETROLI La inflació tanca el desembre al 4,3 per cent i assoleix els màxims dels últims 12 anys CRISI La xifra de desocupats creix amb força a la construcció

Joan Maria Piqué

El gener es presenta costerut aquest any. L'índex avançat de l'IPC, publicat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), mostra que, a nivell estatal, el 2007 es va tancar amb una inflació del 4,3%, la més alta dels últims dotze anys. Històricament, a Catalunya els preus tendeixen a estar com a mínim dos dècimes per sobre que a la resta de l'Estat. Si es manté aquesta tendència, la inflació del desembre a Catalunya serà com a mínim del 4,5%.
Aquest indicador avançat s'elabora amb el mateix mètode que l'IPC i, encara que pot no coincidir-hi exactament, acostuma a ser igual o molt proper a la dada definitiva, que es dóna a conèixer a mitjans de mes. L'alça del petroli, que dimecres passat va tocar els 100 dòlars per barril al mercat de Nova York, i l'increment del preu dels aliments són al darrere de l'escalada inflacionista que s'està registrant des del mes d'agost.
L'any passat la llet es va encarir un 25,8%, i la farina de blat, un 19%, cosa que va provocar que la pasta italiana fos un 13,7% més cara, el pa un 8,8% i la brioixeria un 2,8%. L'increment de preu dels cereals es deu a les males collites, l'augment de la demanda de la Xina i l'Índia i l'aparició d'un nou gran consumidor, sobretot als EUA: els biocombustibles. Fins ara, un euro fort respecte al dòlar, la divisa amb què es paga el petroli, havia aïllat la Unió Europea, que, malgrat tot, no ha pogut escapar de les últimes escalades.
Per altra banda, l'atur també va pujar al desembre. A Catalunya es va incrementar en 6.619 persones, un 1,9% per sobre del nivell d'un any enrere. A tot l'Estat, l'increment de la desocupació va ser del 5,27%, i el nombre total d'aturats va arribar a 2.129.547. Tant a Catalunya com a Espanya, la desacceleració al sector de la construcció va ser la principal responsable de l'increment de la desocupació, amb 3.023 -un 11,8% més respecte al novembre- i 32.302 nous aturats -un 12,8% més- en aquesta activitat, respectivament.



Font: Avui 04/01/2008

1 comentari:

Joan Maria ha dit...

Gràcies per llegir!