divendres, 18 de desembre del 2009

Aminetu ha guanyat


L'activista per la independència del Sàhara occidental Aminetu Haidar, ha guanyat la seva batalla política per aconseguir el seu retorn a la ciutat on resideix amb la seva família, Al-Aaiun, al Sàhara, sota ocupació marroquina. Aconseguir aquest objectiu li ha costat una vaga de fam de 32 dies.

Haidar va ser expulsada d'Al-Aaiun per les autoritats marroquines, que li van retirar el passaport, quan tornava a la ciutat des de Canàries, on estava rebent tractament mèdic. Després d'arribar a l'aeroport de Arrecife, a l'illa canària de Lanzarote, l'activista va ser conduïda a territori espanyol, en una decisió que molts mitjans van interpretar com una complicitat amb el Marroc.

L'independentista sahrauí va iniciar llavors una vaga de fam, per aconseguir el seu retorn a Al-Aaiun, el que finalment ha aconseguit als 32 dies d'adoptar aquesta forma de protesta. Tot i que no es coneixen els detalls del pacte que ha permès aquesta solució del conflicte, tot indica que les gestions del Govern de França han tingut un paper decisiu.

El viatge cap a la ciutat sahrauí s'ha realitzat en un avió militar medicalitzat de la base de Torrejón. Aminetu Haidar ha fet el viatge acompanyada de la seva germana Laia, que va arribar la nit del dimecres a Arrecife, i pel doctor Domingo Pérez Hernández, director de l'Hospital Insular de Lanzarote, que l'ha atès durant la vaga de fam.

.



.