dilluns, 14 de desembre del 2009

El "sí" a la independència s'imposa en les consultes sobiranistes amb un 94% dels vots



Catalunya ha viscut aquest diumenge la primera gran onada de consultes sobre la independència. Fins a 166 municipis han cridat els seus ciutadans de més de 16 anys, inclosos els d'origen immigrant, a les urnes per respondre a la pregunta: "Està d'acord que la nació catalana es converteixi en un estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?". I el 94,7% ha dit "sí". Tant com el resultat, a l'hora de les anàlisis comptarà la participació. Aquesta ronda el 30%, segons dades encara provisionals, a l'espera de sumar-hi el vot anticipat.

Per a molts catalans el 13-D era un diumenge qualsevol però per a molts altres aquest dia tenia un significat especial. Unes 700.000 persones de 166 municipis estaven cridades a les urnes en una consulta organitzada per la societat civil en la qual se'ls demanava si volien o no una Catalunya independent. Molts balcons s'han llevat engalanats amb senyeres i estelades, i en molts pobles i ciutats s'ha respirat un ambient festiu amb activitats lúdiques paral·leles.

Finalment no hi ha hagut sorpreses i el "sí" a la independència s'ha imposat àmpliament, amb un 94% dels suports enfront d'un 3,53% que s'ha decantat pel "no". També s'han recollit un 1,76% de vots blanc i un 0,34% més de nuls.

L'oportunitat de pronunciar-se a favor o en contra de la independència s'ha estès a 29 de les 41 comarques catalanes, sobretot a la demarcació de Girona i a la Catalunya central. A les Terres de l'Ebre, en canvi, no s'ha fet cap consulta. Osona, amb 35 pobles, i el Pla de l'Estany, amb 11, són els municipis on més ressò han tingut.
.
Font: 3cat24
.