diumenge, 20 d’abril del 2008

Per què no és bo per Sils un govern de "l'esquerres" i sí un Nou Govern Catalanista i de Progrés?

En primer lloc, perquè IDS no és d’esquerres, és una formació conservadora que no té cap iniciativa en polítiques socials. Un bon exemple és la propera subhasta de parcel.les a Mallorquines, amb la publicitat mínima oficial, que el que fa és posar al mercat sòl per construir habitatge d’iniciativa privada. Una subhasta de solars és, per definició, l’expressió màxima d’un oligopoli: fer competir a uns adquirents molts limitats -els que disposen de recursos econòmics- per l’adquisició de bens que hores d’ara són patrimoni públic - és a dir, de tot Sils - per promocionar habitatge amb l’objectiu –legítim per les empreses però poc convenient pel poble- d’aconseguir la màxima plusvàlua econòmica en transformar aquest sòl en vivendes.

Què hagués fet un govern progressista? El que fan a Europa: impulsar mitjançant una empresa municipal, habitatge protegit en aquestes parcel.les i d’altres de l’ajuntament per tal de facilitat l’accés a l’habitatge als i les joves silenques. La nova llei de Dret de l’habitatge apunta en aquest sentit, però atès que els ajuntaments no estan per la labor des de la Genrealiutat s’han vists obligats a imposar Arees Urbanes Residencial supramunicipals, que no és més que treure competències municipals imposant espais d’habitatge protegit, per evitar aquest tipus d’actuacions que no fan més que encarir el sòl a canvi d'augmentar la tresoreria pel municipi, que després es gasta com vol. A Sils, en sous municipals, mentre a l’escola hi ha goteres i l’ensenyament està gravat a les famílies, via llibres de text o via transport escolar. A IDS, no són progressistes. Tot i que es volen fer passar.

En un escenari amb IDS, AMS i ICV a un govern pretesament d’esquerres, ens trobarien amb una Govern de 8 regidories, on el vot de qualitat de l’alcalde s’imposaria a les propostes d’AMS i ICV, ja va passar al pressupostos municipals d’aquest any i pot passar aquest dimarts davant la passivitat de CiU. En aquest hipotètic govern, mentre ICV i AMS farien net dins l’Ajuntament des d’IDS continuarien de portes en fora amb la seva actitud de canibalisme polític, de desprestigi cap els seus socis, com passa al tripartit de la Generalitat. L’evidència és l’atac permanent que han tingut en Nogué i la seva colla vers ICV i AMS. Només esperen passar aquest anys com puguin i després presentar-se com PSC aprofitant el canvi demogràfic de Sils que ha portat votants d’en Zapatero com s’ha posat en evidència a les passades eleccions espanyoles del 9 de març.

Per què és bo per Sils un Nou Govern Catalanista i de Progrés?

En primer lloc, seria un govern eficient. Qualsevol de les activitats que ha desenvolupat en Xico Anoro per Sils són èxits sense discussió i desenvolupades des de regidories de poc pes polític: La promoció dels Estanys i La Cuina a Sils són exemples indiscutibles.

En segon lloc, significaria passar full al negre, la vella guàrdia del partit amb l’ex-alcalde al capdavant, que va governar durant tants i tants anys, quedarien relegats al passat, un nou CiU exemple de Casa Gran de Catalanisme capaç de pactar a AMS i ICV. No és un govern estrany. A Euskadi, i molts ajuntaments catalans funcionen. Si en Xico fos més lleial a CiU que als seus de Sils, aquest és l’únic govern pel que apostaria de forma clara.

A més, tindríem un govern de 7 regidories on un grup en solitari no podria fer prevaldre la seva opinió ni posició, el vot de qualitat de l’alcalde seria innecessari: L’acord, doncs, una necessitat legal. Això no seria cap problema, en Xico ha demostrat al llarg de la seva trajectòria la seva capacitat de diàleg i saber posar el tècnics al seu lloc quan ha convingut. Per això tenim La Cuina a Sils i una atenció als Estanys que no existia abans que ell s’ho proposés i que tenen a veure amb polítiques ecologistes i de participació ciutadana reals. L’únic govern eficient per Sils ha de recollir experiència de gestió demostrada amb en Xico i en Tello i l’empenta irrefrenable de la Ma. Josep, la Cristina i l’Albert Miralles estan demostrant als Plens. Fins ara les tàctiques Nogué de dividir estan funcionat però el fets són tossuts i tard o d’hora, les seves conservadores polítiques necessitaran d’un govern competent, catalanista i realment progressista, el Nou Govern Catalanista i de Progrés de Sils i no només de boqueta mentre es subhasten parcel.les a promotors privats, augmenta el secretisme amb el POUM, es mantenen llenguatges sexistes, es defensen un serveis tècnics que no agraden a ningú i volen fer pagar per serveis vinculats a l’ensenyament, mentre el manteniment de l’edifici de l’escola és clarament insuficient i confonen el usos del sòl amb l’ONU per negar la instal.lació d’un CRAE, que a diferència del promotors privats està gestionat per una fundació sense cap ànim de lucre.

Si això són polítiques de progrés, a mi no m’ho semblen: si es vol un canvi real, no de boqueta, a mi només em sembla garantit per un govern amb en Xico, l'Albert i en Tello.